میکروبها از قدیمی ترین موجودات کره زمین می باشند ولی آخرین موجوداتی بودند که شناسایی شدند چون شناخت آنان بعد از ساختن میکروسکوپ امکان پذیر گردید. لذا میکروب شناسی یکی از علوم قدیمی جهان می باشد که انسان در طول تاریخ بدون آنکه کاملا" آن را بشناسد، یا از آن استفاده تکنیکی می کردند ( تولید ماست - پنیر- سرکه و ... ) و یا بعلت مرگ و میر از آن گریزان بودند ( بیماریهای مثل طاعون - آبله – وبا و ... ).
میکروب شناسی مادر برخی علوم دیگر مانند ژنتیک، ایمونولوژی، بیو تکنولوژی و... می باشد.
بعد از شناختن میکروارگانیسم ها، فهمیدن ارتباط آن ها با بیماری های عفونی ( واگیردار و غیر واگیردار ) بود که سالیان طولانی زمان برد و سپس موضوع مبارزه با آنان بود که منجر به کشف ترکیبات ضد میکروبی ( آنتی بیوتیک ) گردید و ورود این ترکیبات در دهه 1940 میلادی به بازار بود. بعد از کشف و تولید آنتی بیوتیک ها بنظر می آمد که مبارزه انسان با میکروارگانیسم ها موفق بوده است، اما چند سال بعد از ورود آنتی بیوتیک ها به بازار، مقاومت داروئی میکروارگانیسم ها مشخص شد که نتیجه آن تولید آنتی بیوتیک های جدیدتر بود که متاسفانه مقاومت نسبت به آنان نیز بوجود آمد. در حال حاضر مقاومت داروئی یکی از مشکلات جهان می باشد.
هم زمان با شناخت و پیشرفت های فوق ابعاد مفید میکروارگانیسم ها نیز شناخته شد و استفاده از میکروارگانیسم ها جهت فرآورده های مختلف شروع گردید و ادامه دارد با شروع بحث مهندسی ژنتیک و استفاده از میکروارگانیسم ها بعنوان ابزار اصلی، جنبه ای دیگر از فواید میکروارگانیسم ها مورد استفاده قرار گرفت که تا کنون نیز ادامه دارد.
لذا میکروب شناسی علاوه بر بحث بیماریهای عفونی و کنترل آنها و بیماریهای نو پدید و باز پدید به عنوان یکی از علوم قدیمی و مادربرخی از علوم جدید و استفاده ابزاری از آنان در پیشرفت های علمی و هنوز به عنوان یک علم پایه امکان زیادی برای گسترش و تحول دارد و یکی از وظایف گروه میکروب شناسی کمک به گسترش و تحول علم میکروب شناسی می باشد.